Om ohederliga hedershattar

Idag är det årsdagen av att doktorshatten blåste av Refaat El-Sayed 1986.  Han hade just utnämnts till Årets Svensk 1985,  men eftersom han inte sagt hela sanningen om sin hatt så kastades han i fängelse och miste både äran och berömmelsen. Hattar är inget man skojar ostraffat om i Sverige.  Om Örebro Universitet  hade funnits 1986 kunde kanske Refaat ha fått en biokemisk hedershatt  därifrån, för när han stod på topp i näringslivet var han så inflytelserik att hattmakarna gärna skulle ha tävlat om hans gunst.  På den här tiden var dock fortfarande ett universitet  ett universitet, och hattskojeriet på landets alla högskolor hade inte riktigt tagit fart. Snart sitter det väl folk och vinkar med doktorshattar i varenda byskola. För kan de förmå någon potentat att sätta stämpeln universitet på verksamheten så innebär det inte bara en statushöjning utan även klirr i kassan och svängrum i budgeten.
 
Nu är det väl inte bara Örebro Universitet som på detta sätt står i tacksamhetsskuld till statsministern. Jag läste om att  Göran i större eller mindre utsträckning haft  inflytande på Anitra Steens karriär sedan 1989. Nu har väl Anitra, om hon inte gjort det tidigare, exeptionella möjligheter att återgälda sin välgörare med lite retroaktivt ryggkliande. Om detta inte befinnes tillräckligt kan hon ju alltid ta med sig en pava hem från jobbet eller virka en liten hedershatt åt sin husbonde.
 Refaat El-Sayed agerar numera barhuvad. Han lär ha blivit en överdängare på squash på äldre dar. Åtminstone har han hävdat sig duktigt i senior-SM.  Om vi hade någon nytta av att vi vingklippte detta geniala affärssnille är svårt att säga. Det var nog kanske väl att han aldrig blev vår finansminister eftersom han lär ha yttrat: "Om man har lite skulder är det som en kulle, men om man har mycket skulder blir det som ett berg där man kan gå upp och titta lite på utsikten."
Å andra sidan, vad kunde ha ha blivit värre än när vi 1985 hade avreglerat kreditmarknaden. Vi tågade alla med vår finansminister Kjell Olof Feldt i spetsen mot ruinens brant och under denna marsch smulade vi sönder de sista resterna av folkhemmets ekonomi. Det blev Göran Perssons otacksamma uppgift att som nytillträdd finansminister 1994 städa efter kalaset och ingen kunde väl ha gjort det med sådan kraft som vår käre Göran. Allas våra välfärdspengar stoppade han i gapet på de svältande finansinstituten. För detta gav vi honom en realpolitisk hedershatt och utnämnde honom till stadsminister.  

Kommentarer:
Postat av: Mårten

Göran är en pajas!


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits